Prag - pampigt och prisvärt

Den Gyllene Staden

Prag är en välkänd stad för de flesta och är med sitt läge mitt i Centraleuropa perfekt för möten och konferenser. Speciellt för företag som har kontor inte bara i Sverige utan även på kontinenten. Det tar inte lång tid att flyga hit och flygen går ofta. Att resa med buss eller tåg är också ett alternativ. Men vad gör ni när ni väl är framme? Låt oss ta en tur i några av de äldsta stadsdelarna.

Vi vandrar ut från hotellet och över till Gamla stadens torg och ser oss omkring i 360 grader. Varje byggnad runt torget har en historia att berätta. Där, rakt fram, ligger borgmästarens hus med en fasad i barock stil. Till höger finns Goltz-Kinskýpalatset i Rokoko. Sedan kommer Týnkyrkan i gotisk stil – här ligger förresten Tycho Brahe begravd. Bakom oss ligger flera smala, höga hus från medeltiden. I ett av dem finns ett fik där Kafka gillade att umgås. Vi svänger lite till och ser in i gränderna som leder bort från torget, lite till så ser vi det gamla stadshuset med det astronomiska uret som har slagit sedan 1410. Bortom stadshuset skymtar vi St. Nicholaskyrkan i bländade vitt. Strax bakom ligger Synagogan från 1200-talet och sedan den vältrafikerade floden Moldau som förbinder flera av Europas städer. En kvällstur här på båt med middag för att se upplysta Prag från floden brukar vara mycket uppskattat och stämningsfullt. Promenera över Karlsbron och titta upp mot slottet och klostret där våra svenska förfäder dragit fram och härjat och plundrat. I Prag är avstånden korta och uteserveringarna många, prisnivån är fortsatt lägre än vi är vana vid hemifrån så man kan med enkelhet unna sig flertalet pauser mellan upptäckterna.

Prag bjuder dessutom på välbesökta jazzklubbar i medeltida källarvalv, topprestauranger som kombinerar tjeckisk lantkost med fransk elegans, små bryggerier vars öl ni bara hittar här, små udda museer, gatukonstnärer och mycket, mycket mer.

Konferensen? Nej, den lägger vi inte i ett dammigt bibliotek, utan på en toppmodernt utrustad konferenslokal på något av våra personligt utvalda hotell mitt i Gamla staden.

Välkomna till Prag, den Gyllene Staden, här kommer ni med säkerhet att trivas!