Edinburgh - bland kullerstenar och säckpipor

Känn historiens vingslag i Edinburgh

Edinburgh är en förtrollande och promenadvänlig stad fylld av historia. När ni strosar genom den sagolika medeltida stadsdelen Old Town med de krokiga gränderna, charmiga kullerstensgatorna, gamla broarna, sneda trapporna och branta stenbackarna kan man lätt tro man befinner sig i en riddarsaga. Säckpipeblåsare med kilt står här och var på gatorna och gör den skotska inramningen komplett.

Stanna till på en traditionell pub och smaka whisky eller ale, beskåda det majestätiska Edinburgh Castle från 1100-talet som tronar upp sig över staden på en klippa och flanera på paradgatan The Royal Mile. Parallellt till Old Town ligger New Town som trots dess namn är uppfört redan på 1700-talet, men här är gatorna bredare och rakare. Det är enkelt att förstå varför staden är upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

Även under jord finns det mycket att upptäcka och här börjar en konferensresa bli riktigt intressant. Under gamla staden finns det en egen stad med gränder och torg, helt begravda sedan 1700-talet. En skattjakt i dessa katakomber sätter alla på prov. Det finns oändligt med gångar under staden och under ordnade former kan konferensdeltagande lag ta sig genom dessa katakomber letandes efter ledtrådar och utslagsfrågor. Vill man avsluta sin tävling här så finns det i den ena delen av dessa gränder ett stort rum där vi dukar upp en drink och avslutar gemensamt aktiviteten med en rungande skål.

I Edinburgh har inspirationen till litterära figurer som Dr Jekyll och Mr Hyde, Harry Potter och Sherlock Holmes uppkommit. Strosa nerför charmiga Victoria Street till historiska torget Grassmarket där du hittar unika modebutiker och kan passa på att ta en paus på någon av restaurangerna. Kommer du i augusti lär du inte missa den världsberömda festivalen Edinburgh Military Tattoo som intar staden. Men varför vänta till augusti? Vi kan ordna en Tattoo för bara er uppe på den medeltida borgen. Ni klär ut er, får instruktioner och marscherar någorlunda koordinerat (kanske) upp mot borggården varpå det dukas upp till middag inne i en av de stora salarna. Naturligtvis måste ni prova på den traditionella dansen Ceilidh. Ett femmanna band spelar upp till dans, någon som visar er hur det går till och så är festen igång!

Andra sevärdheter är The Scotch Whisky Experience, historiska National Museum of Scotland, en spökvandring med inlevelsefull guide eller varför inte ge er ut på en cykeltur och njut av det vackra skotska landskapet. Edinburgh är en hänförande stad att åka på konferens eller kick-off till och erbjuder fina hotell och bra konferensanläggningar mitt i stadens hjärta med sevärdheterna inom gångavstånd. Här möts historia och nytänkande på ett fantastiskt sätt!